Tuintips Januari
Het onderhoud van het gazon in januari:
- Als er sneeuw op het gazon ligt, kunt u er beter niet overheen lopen. Het gras kan dan erg beschadigen.
- Laat de sneeuw gerust liggen. Dit is een goede isolatie voor de planten.
Het onderhoud van de vijver in januari:
- Bij strenge vorst kan de vijver nog wel eens dichtvriezen. Controleer daarom regelmatig of er nog een open wak ligt. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kunt u het ijs beter niet met een bijl openhakken. De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door schokken.
Beplanting in januari:
- Vergeet de kuipplanten in de winterberging niet. Deze kunnen af en toe gelucht worden door bij vorstvrij weer eer raam of deur te openen. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen, denk er aan om ze geregeld water te geven.
Snoeien in januari:
- De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken, en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer.
- Tot half januari kunt u de druif terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang, dat zou betekenen dat de plant doodbloed als deze te laat gesnoeid wordt.
Overige tips voor januari:
- Schud bij sneeuwval de sneeuw van de takken om het knakken te voorkomen.
Tuintips Februari
Het onderhoud van het gazon in februari:
- Doe deze maand nog niet teveel aan uw gazon. Als er plassen water blijven staan is het noodzakelijk om actie te ondernemen. Prik een aantal keer op deze plekken met een riek in de grond, het overtollige water zal hierdoor wegzakken.
- Bij veel regen kunt u het best niet over de grond en over het gazon lopen. Hierdoor wordt de grond namelijk aangetrapt en verdwijnt de lucht. De grondstructuur vernield en de grond neemt geen water meer op.
Het onderhoud van de vijver in februari:
- Ook in deze maand is er niet veel aandacht nodig voor de vijver. Wel kan het in februari zeer koud zijn en flink vriezen. Zie er op toe dat het wateroppervlak plaatselijk open blijft.
- Als het in deze periode niet vriest en het water open blijft, kunt u de vissen beter niet voeren. Bij watertemperaturen van -5˚C zijn de lichaamsfuncties zo vertraagd, dat het voer toch niet meer wordt opgenomen. Wees wel alert op een eventueel zuurstoftekort en op ziekteverschijnselen.
Beplanting in februari:
- Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Pak hiervoor schone potten en gebruik potgrond met klei, want dit houdt het water beter vast.
- Verplant boompjes en struiken zoals Citrusbomen en Bougainvellila’s, als ze echt te groot worden voor de pot.
- De planten kunnen vanaf nu prima gepoot worden. Het zal nu namelijk niet lang meer duren voordat de grond opwarmt en de planten zullen dan aanslaan. Houd de nieuwe planten wel even in de gaten en vergeet ze geen water te geven tijdens droge periodes.
Snoeien in februari:
- Het snoeien van heesters en andere struiken en planten kan nog steeds. Doe dit wel deze maand, anders zullen ze deze zomer niet in topstaat verkeren.
- Tijdens het snoeien van coniferen moet u oppassen dat u niet te diep terugsnoeit. Alleen Taxus mag ver teruggeknipt worden. Andere coniferen mag men nooit tot op kaal hout snoeien.
- Snoei fruitbomen, zoals appel/ en perenbomen, op zo´n manier dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt.
Tuintips Maart
Het onderhoud van het gazon in maart:
- Met een verticuteer- machine/hark haalt u de viltlaag, die zich afgelopen winter heeft gevormd, van uw gazon af. Zo krijgt het gazon weer ruimte om verder te groeien.
- Voor een mooi gazon kunt u het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken.
Het onderhoud van de vijver in maart:
- De vissen mogen al een beetje voedsel toegedient krijgen als het water een temperatuur van 10˚C heeft bereikt. Kijk alleen uit dat ze niet teveel krijgen, want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.
- Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen.
- Nu de waterplanten (en algen) weer beginnen uit te lopen, is het de zaak afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.
Beplanting in maart:
- Dit is de meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan de planten moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een héél stuk kleiner.
- Uw exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open zodat de planten al het voorbereid en enigszins afgehard worden.
Snoeien in maart:
- Het is tijd om de klimrozen wat terug te snoeien. U kunt de zijtakken flink terugsnoeien., ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Deze kunt u namelijk verjongen door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen.
- Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden. Dorre delen van de vaste planten kunnen worden afgeknipt.
Tuintips April
Het onderhoud van het gazon in april:
- Controleer het gras op rotte, kale of zieke plekken. Steek voor een snel resultaat de rotte of lelijke plek in een vierkant uit en leg in het ontstane gat een op maat gesneden stuk gras. Ook kunt u gelijk de plekken met grof gras verwijderen en opnieuw inzaaien of op de snelle manier behandelen.
- Het gazon kan weer gemaaid worden. Niet alle grassoorten groeien even snel. Dit heeft als gevolg dat het gazon er voor de maaibeurt na de winter erg hobbelig uitziet. Ook is er verschil in de kleuren groen te zien. Hoe wel rekening met nachtvorst, mocht u het gazon toch willen maaien, doe dit dan op de hoogste maaistand van uw machine.
- Langs randen van het gazon liggen vaak klinkers. Loop met een graskantsteker langs en steek al het gras af dat over de klinkers groeit. Zo ziet het gazon er voor het oog weer strak uit. Als er gemaaid wordt kan de maaimachine gemakkelijk over de klinkerrand gereden worden.
Het onderhoud van de vijver in april:
- Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver. Dit kan door eventueel wat nieuwe planten in de vijver te plaatsen. Ook kunt u na de nachtvorst de pomp weer in de vijver plaatsen.
Beplanting in april:
- Laat citrusboompjes, fruitbomen en andere zwakkere boompjes en planten langzaam aan de kou wennen. U kunt dit doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze ’s nachts weer binnen te zetten, omdat ze meer een klein poosje vrieskou kunnen verdragen.
- Heeft u in het najaar geen heesters of rozen geplant en wilt u deze alsnog in de tuin? Dan is het mogelijk om ze alsnog te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien.
- April is een mooie maand om beplanting goed te bemesten. Het voorjaar is voor bemesten een prima tijd, want de planten nemen rond deze tijd de voedingsstoffen optimaal op.
Snoeien in april:
- Vanaf april komt het maandelijks onderhoud weer om de hoek kijken. Snoei elke maand de hagen, zoals liguster, coniferen en taxus. Maai in ieder geval elke maand het gras en bemest het gazon ook op zijn tijd.
- Hagen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze strak en smal blijven.